Wonen

Houten ramen: go or no go?

Het vergt zo veel onderhoud”, “Er komt schimmel op”, “Mijn ramen rotten!” – de redenen om niet voor hout te kiezen hoor je vaak genoeg. En waarom zou je als je ook kunt kiezen voor aluminium of pvc met een houtlook? Niet voor niks zijn deze twee materialen nog steeds het populairst als het aankomt op ramen. Toch zijn wij nog steeds fan van houten kozijnen en geven we 5 redenen om van jouw no go en go te maken.

1. Natuurlijker kan niet

Duurzaam en natuurlijk wonen is één van de trends op dit moment. Hout past natuurlijk perfect in dit straatje. Hout varieert in duurzaamheidsklasse van 1 (meest duurzaam) tot 4. Ga voor het duurdere Afzelia of voor een populaire houtsoort als Afrormosia of Meranti met een iets mindere duurzaamheidsklasse. Bijpassende glaslatten maken het geheel echt af. En als je ervoor zorgt dat je kiest voor hout met het FSC-label, weet je zeker dat jouw hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos komt.

2. Bijzonder sterk

Van het juiste hout kun je jaren plezier hebben. Gebruik je tropisch hout met duurzaamheidsklasse 1, dan heb je hier langer dan 25 jaar plezier van. Deze duurzaamheidsklasse is sowieso een aanrader als jij je houten ramen wilt laten verouderen zonder afwerkingslaag. Toch afwerken? Kies dan voor lak, vernis, beitsen of oliën. Hout is trouwens niet alleen sterk als we kijken naar hoelang het goed blijft, maar ook letterlijk sterk genoeg om grote glazen te houden. Dus ben je fan van grote glaspartijen, neem hout dan ook mee in je overweging!

3. Perfecte isolatie

Als het gaat om isolatie kun je het niet beter treffen dan met hout. Van nature heeft hout namelijk een hoge isolatiewaarde. De kans op warmte verliezen of vochtproblemen is een aanzienlijk minder dan bij staal of aluminium. Naast thermische isolatie, scoort hout ook goed op het gebied van akoestische isolatie. Win-win.