Nieuws

Nieuw jaar, nieuwe badkamer, aanbouw of dakkapel?

Een minder bekende leenvorm is de verbouwingslening. Je kunt besluiten om als je je huis wilt verbouwen een tweede hypotheek af te sluiten. Doe je dit, dan krijg je te maken met een lagere rente maar met hogere incidentele kosten voor de notaris, een taxatie en advies. In dat licht bezien kan een verbouwingslening voordeliger zijn. Wat ook meespeelt in dit verband is de fiscale aftrekbaarheid.

De looptijd van een lening
Ook belangrijk als het gaat om een verbouwingslening; de looptijd. Kijk eerst eens maar het doel van de lening en bedenk dan dat de looptijd van een lening voor pakweg een keuken korter is in vergelijking met de looptijd als je je woning via aanbouw uit gaat breiden. Ook jouw persoonlijke situatie is belangrijk. Je moet uiteindelijk wel gedurende de looptijd van de lening aan de maandelijkse verplichting kunnen blijven voldoen. Hoeveel kan ik lenen is dus een vraag die niet zomaar even beantwoord kan worden.

Geen boete
Je kunt een persoonlijke lening afsluiten om te gebruiken voor een verbouwing. In dat geval weet je steeds waar je aan toe bent. De rente staat vast, net als de totale looptijd van de lening. Overigens mag je wel extra aflossen zonder een boete opgelegd te krijgen. Belangrijk is dat je een lening die aangewend wordt voor de koop, het verbeteren of het vernieuwen van een huis fiscaal aftrekbaar is.

Niet fiscaal aftrekbaar
Kies je liever voor een doorlopend krediet? Dan kun je eveneens zonder boete extra aflossen. Voordeel van een doorlopend krediet kan zijn dat je het afgeloste geld opnieuw op kunt nemen. Met een doorlopend krediet heb je dus een zeer flexibele lening. Nadeel is weer dat de rente van een dergelijke lening die is afgesloten na 1 januari 2013 niet fiscaal aftrekbaar is. Dit in tegenstelling dus tot een persoonlijke lening. Wat een feit is, is dat een verbouwing je altijd behoorlijk wat geld gaat kosten.