Wonen

Wat is het verschil tussen een bouwplanvergunning en een omgevingsvergunning?

Bij het plannen van een bouwproject kom je mogelijk twee termen tegen: bouwplan vergunning en omgevingsvergunning. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, is het belangrijk om te begrijpen dat er een verschil bestaat tussen beide. In dit artikel zullen we het verschil tussen een bouwplanvergunning en een omgevingsvergunning uitleggen, zodat je beter geïnformeerd bent bij het aanvragen van de juiste vergunning voor jouw bouwproject.

Wat is een bouwplanvergunning?

Een bouwplanvergunning, ook wel bekend als een bouwvergunning of bouwvergunningaanvraag, is een vergunning die specifiek gericht is op de constructie van een gebouw of de uitvoering van een bouwproject. Deze vergunning is bedoeld om ervoor te zorgen dat jouw bouwplannen voldoen aan de geldende bouwvoorschriften, stedenbouwkundige regels en andere wettelijke vereisten. Een bouwplanvergunning is van toepassing op specifieke aspecten van het bouwproject, zoals de structuur, indeling, materialen en veiligheidsvoorschriften.

Wat is een omgevingsvergunning?

Een omgevingsvergunning is een bredere vergunning die betrekking heeft op verschillende activiteiten die van invloed zijn op de fysieke leefomgeving. Dit omvat niet alleen bouwactiviteiten, maar ook activiteiten zoals het kappen van bomen, het veranderen van het gebruik van een pand, het aanleggen van een inrit of het plaatsen van reclameborden. Een omgevingsvergunning is bedoeld om ervoor te zorgen dat deze activiteiten in overeenstemming zijn met de geldende wet- en regelgeving en de belangen van de omgeving.

Het verschil tussen een bouwplanvergunning en een omgevingsvergunning

Het belangrijkste verschil tussen een bouwplanvergunning en een omgevingsvergunning is de focus van elke vergunning. Een bouwplanvergunning is specifiek gericht op de constructie van een gebouw en de technische aspecten ervan, terwijl een omgevingsvergunning betrekking heeft op een bredere reeks activiteiten die de fysieke leefomgeving beïnvloeden.

In veel gevallen is een bouwplanvergunning onderdeel van een omgevingsvergunning. Dit betekent dat wanneer je een omgevingsvergunning aanvraagt voor een bepaalde activiteit, zoals het bouwen van een huis, je automatisch ook een bouwplanvergunning aanvraagt. Dit maakt het proces eenvoudiger, omdat je slechts één vergunningaanvraag hoeft in te dienen in plaats van afzonderlijke aanvragen voor elke specifieke vergunning.